CORONACRISISKRUK


 
DSC_0389.jpg

(click here for English)

“Écht contact met elkaar, zonder zorg over de richtlijnen”

Begin 2020 veroverde het coronavirus in korte tijd de hele wereld en er ontstond snel een zware crisis. We zitten er nog steeds middenin. Halsoverkop werd mensen gesommeerd om thuis, of in ieder geval bij elkaar vandaan te blijven en elkaar niet meer aan te raken.

1,5 meter afstand van elkaar werd de nieuwe en strenge richtlijn.

We hadden allemaal een nieuw en onbekend gedrag aan te leren, en het nabije menselijke contact dat zo belangrijk is, is inmiddels niet meer zo vanzelfsprekend.

Het maakte mensen onzeker en die onzekerheid voelde ik zelf ook. Met een grote boog liep ik om mensen heen en merkte soms dat ik zelfs mijn adem inhield of weg keek.

Toen kwam het inzicht: precies aan de buitengrens van de richtlijn, daar begint de ruimte voor contact.
Vanaf die grens mag je weer ‘normaal doen’, ontspannen ademen en elkaar gewoon aankijken. Dat inzicht is de aanleiding voor het maken van dit ontwerp.

De CoronaCrisisKruk nodigt je op een vriendelijke manier uit om tot aan de 1,5m grens te bewegen en met iemand in gesprek te gaan. Hij helpt je de richtlijn even helemaal te vergeten en geeft daardoor de ruimte voor het échte contact waar we zo naar verlangen, zeker nu.

Zorg goed voor elkaar, blijf verbonden en hou vol.

Voor: Noorderpark Amsterdam

Fotografie: Cees Hin (de professionele foto’s) en de lieve buren van het Noorderpark

DSC_0455.jpg
CoronaCrisisKruk - Amsterdam Museum - fotografie Monique Vermeulen.jpg
 

IMG_2676.jpeg
DSC_0505.jpg
IMG_2589.JPEG
DSC_0508.jpg
IMG_2592.JPEG
DSC_0519.jpg

NOTE:

Niet alleen in het park maar ook in de media werd de kruk een groot succes!

AT5, het lokale televisiestation van Amsterdam maakte een leuk item, waar ik nog dacht dat het een oefen-sessie was, goed verhaal…

Hij werd besproken op NPO Radio 2 en 3FM, en bij een discussieavond over ‘designing the 1.5 m society’ in Pakhuis de Zwijger.

Duits Architectuurblad ‘Bauwelt’ heeft hem gepubliceerd in het magazine van Mei 2020.

Het Nederlands college van Rijksadviseurs adviseert hem voor gebruik in parken en overheidsgebouwen.

De kruk is inmiddels opgenomen in de collectie van het Amsterdam Museum, het Schotse Nationaal Museum en de digitale kluis van Harvard University!

En als klap op de vuurpijl: Hij is genomineerd voor een award bij het vooraanstaande Designplatform Dezeen!

en in bijna alle landen ter wereld is er wel aandacht aan besteed. Teveel om op te noemen, maar google gerust eens op coronacrisiskruk.